MAMM Podaci za kontakt i lokacija
MAMMPodaci za kontakt i lokacijaKazalo sadržaja web prostora
INFORMACIJE

Pravni aspekt kupovine programske opreme
licence, ugovor, zakon o autorskom pravu...


Posljednje ažuriranje: 28. rujan 2003.


licenca

Za razliku od nekog fizičkog proizvoda, poput automobila ili računala, program je svojevrsna metodologija rada, znanje. Neke postupke u toj metodologiji i znanju je moguće automatizirati, tj. prepustiti stroju - računalu - da radi umjesto ljudi. Instrukcije računalu jesu program.

Kupovina programa je slična kupovini knjige: troškovi tiska i papira su tek jedan dio cijene knjige. Važna stavka cijene je naknada autoru za njegov/njen rad uložen u izradu knjige i znanja prikazanog u knjizi. Možemo reći da - na svojevrstan način - kupovinom knjige kupujete pravo na korištenje knjige. Kupovinom knjige se na Vas ne prenose autorska prava na knjigu. Zato je nelegalno fotokopirati knjigu.

Slična paralela kao između programa i knjige bi se dala povući i između programa i nacrta kuće koji kupujete u arhitektonskom uredu.

Licenca je pravo da koristite program u svome radu na neograničeno vrijeme.

Uočite da kupovinom knjige ne kupujete sve knjige sa stalka u knjižari, već jednu kopiju. Želi li više ljudi čitati knjigu, oni je moraju dijeliti. Nelegalno je kupljenu knjigu naprosto fotokopirati i podijeliti svima koji su zainteresirani za njeno čitanje.

Da ste arhitekt, ne biste željeli prodati jedan nacrt kuće i potom vidjeti stotine kuća izgrađenih po Vašem nacrtu.

Licenca je pravo da koristite program na jednom računalu na neograničeno vrijeme.

Naravno da je za istu organizaciju ili poduzeće cijena slijedeće licence jeftinija od cijene prve licence. Obratite također pažnju na to da naši programi ARHI i KRAN imaju i oglednu licencu koja Vam daje pravo da koristite program u nekom periodu procjene prije kupnje. U toku procjene možete vidjeti koliko će Vam se investicija u program isplatiti.

zakon o autorskom pravu

Ovakav način prodaje programske opreme se temelji na Zakonu o autorskom pravu, objavljenom u Narodnim novinama br. 9/1999.